петак, 23. август 2013.

LEPOTA ŽENE KROZ VEKOVE

Ideal ženske lepote menjao se kroz vekove i za različite narode i kulture imao je sasvim drugačije kriterijume.
Posmatrajući ženske portrete i fotografije, možemo videti da su se iz decenije u deceniju kriterijumi ženske lepote menjali.
Čini se da je danas  popularno i cenjeno da žena bude vitka i mršava, pa se često desi da neke od njih preteraju i postanu anoreksične. Dobra vest je da trend mršavica polako prolazi i da svetski modni kreatori sve češće prave svoje kolekcije za žene prirodnih oblina.
Međutim, nekada su najlepšim ženama smatrane baš one koje imaju obline, a često su bile i punačke. Razlog tome je što su mršavi ljudi smatrani gladnima i siromašnima, pa su bogate žene težile da budu i punije.
Trend mršavijih žena počeo je tek u 19. veku, kada su žene počele da nose korsete kako bi istakle svoj struk i delovale vitkije.
U svakom slučaju, oduvek je osnovni kriterijum određivanja lepote bila simetrija. Još od starih Grka pa do danas lepom osobom nazivamo onu koja ima simetrično lice i telo.
Pored toga, čista i negovana koža smatra se oličenjem ne samo ženske već i muške lepote.
Shvatanje savršeng izgleda menjalo se kroz istoriju i moramo se složiti sa čuvenom izrekom da je lepota u očima posmatrača, tako da se svakome od nas sviđa nešto drugo.
Za kraj, evo jednog interesantnog videa koji prikazuje kako bi kroz vekove izgledalo lice jedne žene:


Нема коментара:

Постави коментар